BMW Seria 7
3.0 Diesel Turbo (740d) 320CP 4×4 Aut8 Amp. Lung

 • Pret de pornire
  112.753 €
 • Pret model testat
  157.079 €
 • CUI SE ADRESEAZĂ?
 • FĂCUTĂ PENTRU
 • IZOLARE FONICA
 • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Să presupunem că banii nu reprezintă o problemă, iar pe ecranul laptopului ai deschis configuratorul BMW în dreptul lui Seria 7. Ce ai alege, diesel sau benzină? Consum mic și autonomie mare între opriri sau sunet mult mai plăcut și sportivitate accentuată?

În cazul de față, am plecat din garajul BMW România cu un 740 Ld xDrive: „L” de la ampatament mărit și „d” de la diesel. Cel mai accesibil Seria 7 diesel (dacă îmi permiteți să-i atribui acest adjectiv) este 730d. Versiunea are un motor de 3.0 litri cu șase cilindri care promite 265 de cai putere și 620 Nm. Urmează varianta 740d, în timp ce vârful în gama diesel se numește 750d.

A avut la dispoziție, deci, dieselul „intermediar”. Sub capota lui BMW 740Ld xDrive găsim tot un motor de 3.0 litri cu șase cilindri dispuși în linie care produce 320 de cai putere la 4.000 rpm și un cuplu motor de 680 Nm începând cu 1.750 rpm. Resursele unității diesel sunt gestionate cu ușurință și cursivitate de o cutie automată Steptronic cu opt rapoarte.

Dacă vei controla fin pedala de accelerație, vei descoperi un Seria 7 docil, calm și nu foarte gurmand. Dar imediat ce îngropi pedala de accelerație în podea, lucrurile se schimbă radical: partea frontală se ridică ușor (asemeni unui muscle car echipat cu motor V8), sunetul baritonal se intensifică, iar valorile indicate de acul vitezometrului trec foarte facil de la două la trei cifre. În tot acest timp, tot ce ai tu de făcut este să încerci să-ți tragi capul din tetieră și să privești cu atenție cum peisajul își schimbă formele. Dar Seria 7 nu este o mașină pe care s-o conduci într-un mod barbar și imoral, cu toate că modelul german poate să-ți ofere plăceri vinovate la tot pasul.

Iar toate aceste sentimente îți sunt oferite chiar și atunci când mașina se află pe modul Comfort. Pe modul Eco, răspunsul motorului și cel al accelerației sunt ușor anesteziate. Partea plină a paharului: consumul este ceva mai mic. Pe modul Sport, nu vei avea parte de accelerații violente cu sunete grave pentru că nu trebuie să uităm câteva lucruri: sub tine se află o mașină de 2 tone, iar sub capotă nu ai motorul V12 de 6.6 litri. Dar chiar și așa, motorul și transmisia vor răspune unui nou set de comenzi controlate electronic.

Totuși, 740Ld xDrive nu scapă de acel bolborosit specific motoarelor diesel. În exterior, motorul are un sunet pronunțat, în timp ce la nivelul habitaclului „ronțăitul” motorului pe motorină își face simțită prezența imediat ce treci de 3.000 rpm.

Consum

Ne întoarcem puțin la situația în care banii nu reprezintă o problemă. În acest caz, consumul unei mașini pe care vei cheltui cel puțin 110.000 de euro nu reprezintă o informație relevantă. Da, este bine să o știi, însă trebuie să recunoaștem că nu îți vei construi povestea în jurul ei.

Pe fișa lui 740Ld xDrive, BMW a trecut 6.1 litri/100 de kilometri parcurși în regim mixt, 7.6 litri/100 de kilometri rulați în oraș și 5.2 litri/100 de kilometri realizați în regim extraurban. Și da, aceste valori sunt adevărate doar în laboratoarele în care au fost calculate.

Din punctul meu de vedere, Seria 7 este un model pe care nu-l poți conduce ca un barbar lipsit de simțuri. Pe Seria 7 trebuie să-l domini și să simți emoțiile pe care ți le transmite atunci când nu este forțat să „croșeteze” traficul din București sau mașinile aranjate ca într-un joc de puzzle pe drumurile naționale. Pentru că am parcurs peste 1.000 de kilometri la volanul lui 740Ld xDrive, am avut suficient timp să vedem cum reacționează atunci când traficul este plin de șoferii agitați în căutarea cadourilor pascale sau atunci când drumurile sunt goale și liniștite. În afara orașului am obținut un consum de 6.4 litri/100 de kilometri, în timp ce în mediul urban, consumul a variat de la 7.8 litri/100 de kilometri, până la o valoare apropiată de 11 litri/100 de kilometri.

Pentru a vedea cum stau concurenții lui Seria 7, am ales noul Audi A8 echipat cu motorul diesel de 3.0 litri și 286 de cai putere (50 TDI) și Mercedes-Benz Clasa S facelift dotat cu propulsorul diesel de 3.0 litri de 340 CP (S 400d). Ambii rivali sunt echipați cu sistem de tracțiune integrală și cutie automată.

Pentru A8, Audi anunță un consum mediu de 5.8 litri/100 de kilometri, în timp ce Clasa S facelift promite să consume 6.1 litri/100 de kilometri în regim mixt, valoare egală cu cea promisă de BMW. 

Performanţe

Cei 320 de cai putere oferiți de motorul diesel de 3.0 litri și gestionați de cutia automată și de sistemul de tracțiune integrală îl ajută pe Seria 7 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 5.3 secunde.

Iar acum repetăm scenariul din cadrul capitolului „Consum”. Audi A8 cu cei 286 de cai putere face 0-100 km/h în 5.9 secunde, în timp ce Clasa S, cu un spor de 20 CP comparativ cu modelul constructorului bavarez, sprintează de la 0 la 100 km/h în 5.2 secunde.

În același timp, toate cele trei modele amintite mai sus oferă o viteză de top de 250 km/h. Și toate acestea în condițiile în care limuzinele constructorilor premium cântăresc peste 2 tone. 

Interior

„Bine ați venit în Seven Lounge!” Așa ar putea suna o frază rostistă de domnii care se ocupă de vânzarea modelelor BMW. Pentru că interiorul unui Seria 7 de peste 150.000 de euro devine un lounge, un loc de relaxare.

Cred că este a doua oară când îmi doream să nu urc în locul șoferului, ci să mă trântesc pe locul din dreapta spate. Prima dată am avut această senzație într-un rival: Mercedes-Benz Clasa S.

Dar să revenim la habitaclul lui Seria 7 și la locurile din spate, pentru că aici se desfășoară „magia”. Pachetele Executive Lounge (12.200 de euro) și First Class Upgrade (11.000 de euro), transformă scaunele din spate în adevărate fotolii, în timp ce atmosfera devine una călduroasă, asemănătoare cu cea dintr-o cameră de oaspeți a unui conac construit în secolul 18.

Cele două scaune din spate pot fi controlate electric în toate direcțiile posibile, astfel încât să ai o călătorie cât mai plăcută. Dacă pe parcursul drumului ai nevoie de câteva ore de odihnă, Seria 7 are soluția: prin simpla apăsare a unui buton, scaunul pasagerului din dreapta se „strânge”, suportul pentru picioare se ridică, iar „fotoliul” din spate își modifică poziția, astfel încât să poți să te odihnești câteva zeci de minute.

Noul Seria 7 poate fi considerat o vitrină tehnologică. La interior, vei găsi patru ecrane cu dimensiuni generoase, gata să-ți satisfacă nevoile. În partea din spate, fiecare pasager dispune de câte un ecran care poate fi controlat fie cu o telecomandă, fie prin intermediul unui tablete cu sistem Android amplasată pe tunelul median.

Tot cu această tabletă vei putea controla poziția scaunelor, lumina ambientală, perdelele geamurilor, programele de masaj și climatizarea. Pentru cei care fac drumuri lungi, BMW s-a gândit să ofere un software de fitness. Cu privirea orientată către ecranul din față, software-ul te învață cum să-ți miști umerii și genunchii astfel încât să ai un drum relaxat.

Materialele folosite sunt de cea mai bună calitate, însă am identificat un minus: suprafața neagră lucioasă care acoperă zonele de pe tunelul median. Amprentele își vor face apariția imediat ce le-ai atins, iar în timp apar zgârieturi fine care pot dăuna ambianței generale.

Preţ de achiziţie

O casă de peste 100 de metri pătrați într-un cartier aflat la periferia Bucureștiului, o mașină de clasă compactă foarte bine echipată și un concediu cu toată familia pe o insulă exotică. Cam astea ai putea cumpăra cu cei 157.000 de euro, valoarea mașinii pe care am condus-o.

Prețul de pornire pentru versiunea 740Ld xDrive este de 112.753 de euro. Pentru această sumă vei primi un Seria 7 cu ampatament lung, o cutie automată cu opt trepte și un sistem de tracțiune integrală. Tot pentru această sumă vei cumpăra și o serie de elemente tehnologice moderne, dar și atmosfera premium pe care ți-o oferă un Seria 7.

Dar când deschizi lista de opționale și începi să bifezi, vei vedea cum prețul final crește rapid. În cazul de față, doar cu prețul opționalelor ți-ai putea cumpăra un SUV compact foarte bine echipat sau un Hot Hatch japonez.

Dar opționalele bifate au transformat limuzina germană într-un adevărat lounge plin ochi cu tehnologie modernă și cu materiale fine.

Pentru un Mercedes-Benz Clasa S facelift (S 400d) cu ampatament mărit vei avea de plătit cel puțin 112.812 euro cu TVA, cu doar câteva zeci de euro mai mult față de 740Ld xDrive. În același timp Audi A8 L în varianta 50 TDI pleacă de la 97.586 de euro, o diferență favorabilă modelului din Ingolstadt.

Siguranţă

Organizația EuroNCAP încă nu a testat un BMW Seria 7. Și credem că nici nu o s-o facă vreodată, bugetul necesar pentru a lovi de pereți un astfel de model fiind suficient pentru a testa o mână bună de mașini din clasa compactă.

Dar inginerii BMW nu s-au culcat pe o ureche atunci când s-a pus problema siguranței în noul Seria 7. Aceștia au instalat o armată de sisteme capabile să prevină și să te ajute în caz de accident.

Pentru început vă spun că BMW Seria 7 poate rula semi-autonom. Acesta este capabil să mențină banda de rulare și să frâneze/accelezere în funcție de celelalte mașini din trafic. Pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, sistemul te obligă să ții mâinile pe volan.

Pachetul Driving Assistant include un sistem de avertizare de coliziune frontală, un sistem de frânare de urgență cu funcție capabilă să detecteze pietonii, tehnologia Speed Limit Info (te avertizează atunci când ai depășit viteza legală de pe sectorul de drum), un sistem de avertizare la părăsirea benzii de circulație și funcția care te avertizează cu privire la mașinile aflate în unghiul mort. În același timp, Seria 7 dispune de un sistem care te avertizează cu privire la traficul din spate.

Mai mult decât atât, BMW Seria 7 dispune de un sistem de asistență la parcare pe care îl poți comanda alături de tehnologia Park Distance Control. Acestă funcție este controlată cu ajutorul cheii cu afișaj digital.

Ţinută de drum

Actuala generație BMW Seria 7 este produsă pe o platformă nouă care integrează și o serie de elemente fabricate din CFRP (carbon fiber reinforced plastic). Astfel, inginerii au reușit să scadă masa totală a limuzinei germane, dar armata de senzori, camere și sisteme auxiliare vor determina orice cântar să arate peste 2 tone.

BMW Seria 7 în versiunea 740Ld xDrive are personalități multiple în funcție de modurile de rulare selectate. În modul Sport, vei descoperi un Seria 7 capabil să răspundă instantaneu la cele mai fine apăsări ale accelerației sau schimbări de direcție. Suspensia devine și ea puțin mai rigidă, însă nu te aștepta ca o mașină care cântărește 2 tone să rescrie legile fizicii atunci când vrei să ataci virajele mult prea rapid.

În modurile Comfort și EcoPro, toate sistemele lucrează pentru ca tu să ai parte de o călătorie cât mai lină și să uiți că iarna a lăsat drumurile României pline de gropi. Zgomotele abia pătrund la nivelul habitaclului, iar timpul are răbdare cu tine. În modul EcoPro, motorul și accelerația au un răspuns ușor anesteziat astfel încât consumul să fie unul în favoarea ta.

Direcția lui Seria 7 este una extrem de precisă, în ciuda faptului că vorbim despre o limuzină gândită pentru confortul pasagerilor. Indiferent de modul de rulare selectat, vei obseva că poți plasa noul Seria 7 oriunde îți dorești, fără să stai prea mult pe gânduri.

Poziția la volan este una înaltă, iar astfel ai un câmp vizual larg în zona frontală și periferică. Sistemul xDrive o să îți fie de mare ajutor atunci când suprafața de rulare devine alunecoasă sau în momentele în care abordezi cu prea multă încredere virajele strânse.

Vizibilitate

Surprizele apar și în dreptul capitolului „Vizibilitate”. Deși Seria 7 cu ampatament lung are peste 5.2 metri lungime, suprafețele vitrate sunt generoase în raport cu dimensiunile caroseriei.

Oglinzile laterale sunt proporționate corect, luneta este și ea generoasă, dar, ca de obicei, monanții A te vor încurca în momentul în care ai de efectuat viraje strânse. Această senzație este amplificată și de capota foarte lungă a lui Seria 7.

Dar nu trebuie să vă faceți griji, pentru că limuzina constructorului bavarez are un sistem complet de camere video care te vor ajuta indiferent de situația în care ai intrat. Imaginile oferite de camerele video sunt utilizate pentru ca tu să ai o privire 3D asupra mașinii. Iar ca totul să fie și mai interesant, cu ajutorul tehnologiei de control prin gesturi, poți „apuca” imaginea cu două degete pentru a verifica cum ai poziționat fiecare colț al mașinii.

Altfel spus, o să fie puțin cam dificil să lovești mașina asta atunci când execuți manevre de parcare.

Tehnologie

BMW a pus preț pe tehnologie, iar Seria 7 adună tot ce există mai bun în laboratoarele constructorului german. Pachetul tehnologic poate fi descoperit chiar înainte să interacționezi cu mașina. De ce spun asta? Pentru că BMW Seria 7 este disponibil cu o cheie cu display tactil. Prin intermediul acesteia poți verifica statusul mașinii (uși, poziție, autonomie), poți porni sistemul auxiliar de încălzire sau poți parca mașina în spațiile înguste.

Printr-o simplă apăsare de buton, cheia pornește motorul lui Seria 7, iar oglinzile laterale se pliază. Apoi, cu un gest pe ecranul tactil poți mișca mașina față-spate, fără ca nimeni să stea pe locul șoferului. Nu te gândi că vei putea face asta din balconul casei. Sistemul dezvoltat de BMW funcționează doar dacă ești în apropierea mașinii. În plus, nu trebuie să-ți faci griji pentru obstacolele din drum, întrucât senzorii își fac treaba și vor opri mașina înainte să lovești ceva.

Imediat ce urci la volanul lui Seria 7, te întâmpină un instrumentar de bord digital cu mai multe skin-uri, în funcție de modul de rulare selectat. Dacă ridici ochii, vei vedea cum informații esențiale sunt proiectate prin intermediul Head-Up Display-ului.

Mercedes-Benz ne-a obișnuit ca butoanele care controlează poziția scaunelor să fie amplasate pe portiere. BMW nu poate să facă acest lucru, dar te poate ajuta atunci când cauți să reglezi poziția scaunelor. Imediat ce ai apropiat degetul de butoanele de comandă, pe ecranul central apar informații despre comenzile pe care le poți acționa.

Imediat ce sistemul multimedia pornește, îl vei putea controla cu ajutorul gesturilor. Dacă desenezi cercuri în aer vei modifica volumul sistemului audio. În cazul în care vrei să schimbi piesa/postul de radio, tot ce ai de făcut este să îndrepți două degete către ecran. Nu vrei să preiei un apel? Nicio problemă: mișcă agil din îngheietură către dreapta, și totul s-a rezolvat. Nu te aștepta ca aceste mișcări să îți iasă din prima încercare, întrucât senzorii și sistemul pot fi îmbunătățite.

La o primă vedere, acest sistem de control prin gesturi poate părea un moft, dar, de-a lungul timpului, aceste „mofturi” au făcut ca industria auto să evolueze, iar mărcile de volum să vină cu soluții care păreau rezervate doar brand-urilor premium.

Ecranul sistemului multimedia disponibil pe Seria 7 este unul tactil, iar răspunsul oferit este prompt. Dacă nu vrei să te „întinzi” către ecran pentru a introduce diverse comenzi, o poți face cu ajutorul controller-ului rotativ de pe tunelul median.

Despre sistemele de siguranță v-am povestit în dreptul capitolului dedicat, iar tehnologiile disponibile pentru pasagerii scaunelelor din spate le-am bifat în momentul în care am discutat despre captiolul „Interior”.

Mai rămâne să vă spun că pachetul First Class Upgrade vine și cu sistemul audio semant de Bowers&Wilkins. Acesta integrează 16 difuzoare cu o putere totală de 1400 W, două dintre acestea (cele dedicate undelor înalte) fiind realizate din diamante sintetice.

Design

BMW Seria 7 rămâne un model a cărui apariție te face să tresari. Noua generație nu face rabat de la această regulă, însă designerii nu au optat pentru o revoluție la nivel estetic, ci doar pe o evoluție. Să sperăm că facelift-ul din 2019 o să fie unul consistent din punct de vedere estetic, deși nemții nu au plusat niciodată la acest capitol atunci când au restilizat un model deja existent în gamă.

Cu toate acestea, noua formulă estetică generată de BMW reușește să pluseze și cu ceva sportivitate. Partea frontală a lui Seria 7 este agresivă, iar blocurile optice BMW Laserlight (LED pentru fază scurtă și LED cu modul laser pentru fază lungă) completează oferta estetică.

Modelul testat a fost echipat și cu jante din aliaj ușor de 20 de inch pe care le regăsim în oferta BMW Individual.

Una peste alta, Seria 7 rămâne un model căruia trebuie să-i acorzi câteva secunde din viață atunci când îl vezi defilând pe bulevardele din orașe.

Nu ne-a placut

 • Sunetul motorului diesel
 • Materialul negru lucios care se poate zâria și murdări rapid
 • Prețul piperat al echipamentelor opționale
Date tehnice – BMW Seria 7 3.0 Diesel Turbo (740d) 320CP 4×4 Aut8 Amp. Lung

Combustibil

Diesel

Nr. usi

4

Motor tip / cilindri

Linie

Nr. locuri

5

Cilindree cmc

2993

Lungime mm

5238

Putere maxima CP (rpm)

320 (4000)

Latime mm

1902

Cuplu maxim Nm (rpm)

680 (1750)

Inaltime mm

1485

Viteza maxima km/h

250

Greutate kg

1975

Acceleratie 0-100 km/h s

5.3

Ampatament mm

3210

Tractiune

integrala

Volum rezervor litri

78

Cutie viteze

A

Volum portbagaj litri

515

Vezi versiuni si preturi
Mai multe detalii despre BMW Seria 7

Sursa articolului