Teodor Meleșcanu, discuție cu aliații, privind scutul de la Deveselu

0
31

MAE precizează, vineri, că sistemul antirachetă de la Deveselu reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF, și orice încercare a Rusiei de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare.

„În urma consultărilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele precizări: Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă citat de MEDIAFAX.

De asemenea, poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat, potrivit sursei citate.

„Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani. Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic.

Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus. Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019”, a conchis sursa menționată.

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a dat asigurări, joi, că Federația Rusă nu are intenții cu caracter agresiv față de România, și că Rusia e pregătită să negocieze cu SUA, însă țara sa nu vrea să fie cea care să inițieze discuțiile.

Administraţia Vladimir Putin l-a convocat, joi, pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).Ultimele articole – Antena3.ro

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.