Lewis Hamilton a câștigat cursa de la Baku după ce Valtteri Bottas a abandonat pe final din cauza unei pene. Sebastian Vettel a terminat pe 4 după un atac neinspirat pe final, în timp ce Max Verstappen și Daniel Ricciardo au abandonat după un acroșaj.

Newsletter
Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.

Circuitul stradal de la Baku a găzduit duminică una dintre cele spectaculoase curse din ultimii ani, ca urmare a numeroaselor depășiri, pene de cauciuc și abandonuri, inclusiv după acroșaje intre coechipieri. 

Sebastian Vettel a plecat foarte bine din pole position și și-a păstrat prima poziție la intrarea în primul viraj, fiind urmat de Lewis Hamilton și Valtteri Bottas. Max Verstappen a încercat fără succes să-l depășească pe Daniel Ricciardo, însă în spatele plutonului fruntaș lucrurile nu au fost la fel de calme.

Sergio Perez l-a atins ușor pe Kimi Raikkonen, iar Esteban Ocon a încercat să profite de oportunitate pentru a trece de pilotul Scuderiei Ferrari. Pilotul Force India a virat însă prematur spre spre stânga, iar Raikkonen nu a avut nicio cale de scăpare, astfel că cei doi s-au acroșat. Ocon a fost nevoit să abandoneze pe circuit, astfel că Safety Car-ul și-a făcut apariția pe circuit.

Raikkonen a revenit la boxe pentru a înlocui partea frontală a monopostului, dar și pneurile ultrasoft cu un set de cauciucuri soft, ieșind pe circuit pe locul 12. Un alt incident petrecut practic simultan cu cel dintre Ocon și Raikkonen i-a avut ca protagoniști pe Fernando Alonso și Sergey Sirotkin, care s-au acroșat, ceea ce a determinat o dublă până pentru pilotul McLaren, care a revenit cu greu la boxe pentru înlocuirea cauciucurilor.

Verstappen trece de Ricciardo. Ghinionul lui Hulkenberg

Cursa a fost reluată în turul 6 fără incidente. Verstappen l-a depășit pe Ricciardo, iar Carlos Sainz Jr. a profitat de oportunitate și, pentru câteva momente, i-a depășit pe amândoi, însă Verstappen a revenit imediat pe locul 4 în fața lui Sainz și Ricciardo.

Câteva tururi mai târziu, Sainz l-a depășit pe Verstappen ca urmare a unei probleme de încărcare a bateriei, iar Nico Hulkenberg a trecut rapid de Ricciardo și Verstappen. Aflat pe locul 4, germanul a comis însă o greșeală, a lovit zidul de pe margine cu partea stânga-spate a monopostului Renault și a fost nevoit să abandoneze.

Între timp, Ricciardo a inițiat o serie de atacuri la adresa lui Verstappen, însă nu a găsit spațiu suficient pentru a depăși. Australianul a fost nevoit să aștepte până în turul 35 pentru a urca o poziție în detrimentul coechipierului său. Între timp, Raikkonen a progresat constant în pluton și a ajuns până pe locul 6, în spatele piloților Red Bull.

Verstappen și Ricciardo abandonează după o coliziune

Aflat la 5 secunde în spatele lui Vettel, Hamilton a greșit frânarea într-un viraj și a pierdut încă 5 secunde, iar echipa l-a chemat prematur la boxe ca urmare a deteriorării cauciucurilor. Vettel a așteptat turul 31 pentru această operațiune și amândoi au mizat pe soft-uri. Verstappen a câștigat apoi duelul de la boxe cu Ricciardo, în timp ce Bottas a rămas pe circuit cu pneurile de la startul cursei.

Cu circa 15 tururi înainte de final, Ricciardo a încercat din nou să-l depășească pe Verstappen pe partea dreaptă a circuitului. Olandezul s-a repliat, Ricciardo a inițiat apoi un atac prin stânga, în timp ce Verstappen l-a blocat din nou și a frânat. Aflat la câțiva centimetri în spatele său, Ricciardo nu a mai putut evita coliziunea din spate, iar cei doi piloți Red Bull au fost nevoiți să abandoneze.

Safety Car-ul a intrat din nou pe circuit, iar marele câștigător a fost Bottas. Pilotul Mercedes a intrat la boxe pentru pneuri ultrasoft, însă aceeași decizie a fost luată și de Vettel, Hamilton și Raikkonen. Prin urmare, Bottas a devenit liderul nesparat al cursei în fața lui Vettel, Hamilton și Raikkonen. Romain Grosjean rula pe locul 6 sub Safety Car pentru Haas în momentul în care a pierdut controlul volanului și a abandonat după ce a lovit zidul.

Pană misterioasă pentru Bottas

Cursa s-a reluat cu numai 4 tururi înainte de final. Vettel a încercat să treacă de Bottas pe interior, însă a frânat prea târziu, a ieșit larg în viraj și a fost depășit atât de Bottas și Hamilton, cât și de Raikkonen.

Astfel, Bottas avea cale liberă spre victorie, însă o pană apărută din senin în mod misterios l-a forțat să abandoneze. Hamilton a fost astfel propulsat pe prima poziție, cu Raikkonen în spatele său și cu Sergio Perez pe locul 3, întrucât pilotul Force India reușise între timp să-l depășească pe Vettel.

Hamilton a gestionat bine finalul și a obținut astfel prima victorie din acest sezon, cu ajutorul căreia a preluat și conducerea în clasamentul general. Vettel a încheiat astfel doar pe locul 4 în fața lui Sainz și Charles, aflat la prima clasare în puncte. McLaren a punctat prin Alonso (locul 7) și Stoffel Vandoorne (locul 9), în timp ce Lance Stroll a adus primele puncte pentru Williams.

Azerbaidjan – Rezultat:

Sursa articolului