Sistemul medical plin de IMPOSTORI. Opt FALŞI FIZICIENI lucrează în spitalele din România

0
36


Vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există opt fizicieni medicali falşi care lucrează în spitale, majoritatea fiind în Bucureşti, la spitale publice sau private.

Neavând noţiuni temeinice de fizică şi pregătire ştiinţifică în domeniu, cei opt lucrau ilegal în spitale şi clinici şi puneau în pericol, în felul acesta, sănătatea pacienţilor.

„Le lipsesc cursurile de fizică medicală, dar au primit acreditare. Viaţa pacienţilor a fost pusă în pericol”, a explicat Bodale.

Potrivit lui Bodale, printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calităţii aparaturii de radioterapie.

„Au fost care au practicat şi în Iaşi la Institutul Regional de Oncologie şi s-au mutat anul trecut, dacă nu greşesc, la Spitalul Judeţean Bacău. Au fost angajaţi la Spitalul Judeţean Arad, la Spitalul Municipal Blaj, la spitalul orăşenesc Roşiorii de Vede. Sunt în mai multe spitale, nu numai într-un loc”, a afirmat Marin Bodale.

Potrivit acestuia, falşilor fizicieni le-a fost atrasă atenţia, chiar din anii 2016 şi 2017, să nu practice profesia de fizician medical fără o recunoştere sau să se adreseze intituţiilor abilitate pentru a obţine codul de parafă.

„Nu au obţinut niciunul dintre ei codul de parafă, iar o parte am sesizat conducerile spitalelor care i-au angajat, iar cei de la spital au creat posturi unicat dedicate pentru anumite persoane, de exemplu, fizician medical cu specialitatea de bioinginerie, care nu există. Bioinginerie care este o cu totul altă facultate, pregăteşte bioingineri, iar fizica medicală are alte specialităţi ca radioterapie, imagistică medicală, radiodiagnostică, laser medical, optică medicală, analiză medicală, dar nu în bioinginerie. Şi au creat un astfel de post să poată veni o persoană pe bioinginerie. Noi am sesizat lucrurile astea în Consiliul Judeţean Bacău, Spitalul Judeţean Bacău, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, Ministerul Sănătăţii. Cei de la DSP, Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean nu ne-au trimis niciun răspuns, iar Spitalul Judeţean Bacău a spus că angajează pe cine vrea”, a afirmat vicepreşedintele pe Moldova al Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

 

Acreditarea pentru meseria de fizician medical ar trebui să fie oferită de Ministerul Sănătăţii, dar ei au evitat această recunoaştere a diplomei, susţine Marin Bodale. Cei opt ar fi trebuit să meargă la Centrul Naţional pentru Echivalări Diplome şi Recunoaşteri din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, dar nu au parcurs această procedură. „Noi, fizicienii, dacă am dori să fim medici, trebuie să ne adresăm acestei instituţii, să facem o echivalare, o aliniere de plan de învăţământ cu programa de studii acreditată ARACIS ”, a explicat Marin Bodale.

„Este vorba de persoane cu studii superioare care se presupune că ar fi obţinut o competenţă pe zona de fizician medical. Se presupune. Nu ştiu pentru că nu am primit acesta date. Vom verifica aceste lucruri. Nu se poate pune problema unei diplome de studii superioare false, au studii tehnice de specialitate superioare”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru Digi24

 

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.