Anumite roci de pe Marte ar putea conține indicii vitale cu privire la existența vieții pe Planeta Roșie, în trecut.

Anumite roci de pe Planeta Roșie, care s-au format pe fundul lacurilor, ar fi cele mai bune locuri în care cercetătorii să caute dovezi fosile ale existenței vieții în trecut. Un nou studiu, care face lumină în cazul locurilor unde pot fi conservate fosile, ar putea ajuta la căutările de urme de microbi pe Marte. Aceștia ar fi existat pe Marte acum aproximativ patru miliarde de ani.

O echipă de cercetători a determinat că rocile sedimentare alcătuite din noroi compactat sau din lut au șanse mari să conțină fosile. Acestea sunt bogate în fier și în siliciu, acestea contribuind la conservarea fosilelor.

Acestea s-ar fi format acum 3-4 miliarde de ani, când suprafața planetei era bogată în apă. Rocile sunt conservate mult mai bine decât cele de pe Pământ cu vârste similare. Asta e o consecință a faptului că Marte nu are mișcări tectonice, care pot distruge rocile și fosilele, de-a lungul timpului.

Echipa a analizat fosile de pe Pământ și a analizat rezultatele unor experimente care replicau condițiile de pe Parte, pentru a putea identifica cele mai bune locuri de pe Planeta Roșie, unde să fie căutate urme de viață.

Descoperirile ar putea ajuta la planificarea misiunii următorului rover. Mars 2020 va colecta mostre de roci, care vor fi trimise înapoi pe Pământ. Atât NASA, cât și ESA au misiuni planificate către Marte pentru următorii ani.

Cel mai recent studiu al rocilor marțiene, condus de un cercetător de la Universitatea din Edinburgh, ar putea ajuta la alegerea locurilor de amartizare pentru ambele misiuni.

 

Sursa articolului