Radarul cuantic, o metodă de teledetecție bazată pe tehnologia cuantică, a rămas până acum teoretică, cu experimente efectuate doar în laborator. Acum,câțiva cercetători dezvoltă o nouă strategie prin care tehnologia futuristă să-și facă treaba și afară.

Radarul cuantic este tehnologia la care orice națiune visează. El se bazează pe teoria „inseparabilității”, un fenomen în care stările cuantice ale mai multor particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele. Radarul cuantic ar putea detecta avioane stealth și rachete, la o distanță de zeci de kilometri, fără ca ele să-și dea seama.

„Acest proiect ne va permite să dezvoltăm tehnologia care să ajute la mutarea radarului cuantic din laborator afară”, a declarat Jonathan Baugh, membru al Institute for Quantum Computing (IQC) și profesor la Departamentul de Chimie. Potrivit Universității din Waterloo, dacă proiectul ar reuși, noua tehnologie ar „ajuta operatorii radarului să reducă zgomotul de fond și să izoleze obiecte – inclusiv aeronave și rachete – cu o precizie de neegalat”.

Potrivit unei declarații publicate de Guvernul Canadei anul trecut, ASDA este un nou program condus de DND, care urmărește să stimuleze expertiza științifică și tehnologică pentru supravegherea aeriană și maritimă. Programul a primit finanțare de până la 133 milioane de dolari pentru următorii cinci ani. Raza lui de acțiune va fi undeva deasupra Arcticii, acum că schimbările climatice fac regiunea mai accesibilă.

„În Arctica, vremea spațială, ca furtunile geomagnetice și rachetele solare, interferează cu funcționarea radarului și fac mai dificilă identificarea obiectelor. Prin trecerea de la radarul tradițional la radarul cuantic, sperăm nu numai să eliminăm zgomotul, ci și să identificăm obiecte care au fost proiectate special ca să nu fie detectate”, a spus Baugh.

Aeronavele stealth sunt proiectate să fie nedetectabile de radarul tradițional, printr-o combinație de formă, vopsea și zgomot artificial. Cercetătorii cred că radarele cuantice ar putea detecta aceste avioane, fără ca ele să știe.

„Asta ar putea schimba modul în care ne gândim la securitatea națională”, spune Baugh. Dar ca proiectul să meargă mai departe, echipa trebuie să reușească mai întâi să producă perechi de fotoni încărcați la cerere. Ea trebuie să creeze o sursă robustă de fotoni înconjurați, care pot fi accesați la apăsarea unui buton.

Tehnologia cuantică a radarului se bazează pe o tehnică numită iluminare cuantică, unde un foton dintr-o pereche este „împușcat” spre un obiect îndepărtat, în timp ce celălalt rămâne în urmă. Dar iluminarea cuantică este încă la faza incipientă.

Sursa articolului