Întoarcerea fiului rătăcitor

Tibor Kálnoky s-a născut în Germania, departe de locurile în care străbunii săi au clădit castele și comunități. Valul de ură declanșat de instalarea comuniștilor i-a izgonit pe părinții micului Tibor dincolo de granițele Transilvaniei, forțându-i să lase în urmă familii, prieteni și o tradiției de sute de ani. Sângele nobil nu se diluează însă cu una cu două, așa că Tibor Kálnoky a studiat în Franța și a păstrat legăturile strânse cu celelalte case nobiliare din Europa. În fond, pe una dintre crengile stufosului său arbore genealogic se află și Rhedey Klaudia, stră-străbunica reginei Elisabeta a Angliei. Poate de aici și apropierea de Prințul Charles, unul dintre actorii importanți ai poveștii pe care o citiți azi aici.

Tibor Kálnoky află despre originile sale transilvănene din scrisorile de dragoste păstrate de bunicul său. Căldura cu care acesta descrie dealurile, casele și oamenii din Transilvania, îl fac pe tânărul Tibor să își dorească să viziteze locul în care a răsărit arborele său genealogic. Un arbore de sute de ani, cu dovezi clare ale familiei Kálnoky pe meleagurile de la Micloșoara încă de pe la 1550.

Tibor a ajuns în satul din Transilvania încă din 1987. A fost primul contact cu o țară despre care nu știa mare lucru, dar care îl primea cu brațele deschise. În ciuda opresiunii comuniste, oamenii locului și-au adus aminte de ceea ce a însemnat pentru ei familia nobiliară Kálnoky și l-au înconjurat de căldură. „M-am simțit imediat ca acasă și asta m-a făcut să mă reîntorc și chiar să-mi doresc să mă stabilesc aici”, mărturisește contele.

Sursa articolului