În România, ce e stricat rămâne adeseori stricat și cam acolo se termină chinul, însă în Bulgaria lucrurile stau ușor diferit.

Orașele post-socialiste, cum este Sofia din Bulgaria, sunt cam ruginite și ușor stricate, la o primă vedere. Un bulgar glumeț s-a hotărât să schimbe asta și să repare lucrurile așa cum a știut el. Acesta a adăugat ochi pe ruinele orașului – altfel spus, eyebombing.

Pe bulgar îl cheamă Vanyu Krastev și este fotograf. El a vrut să arate că frumusețea poate fi găsită oriunde și că totul depinde de perspectivă. Krastev a explicat că nu mai poate să nu vadă frumusețea din lucruri. Ochii pe care îi lipește pe obiecte sunt filtrul prin care el modelează orașul și îl face să prindă viață.

„Am cumpărat câțiva ochi dintr-aceștia de plastic și m-am hotărât să încerc în Sofia”, a zis bărbatul. „Am observat că nimeni nu o mai făcuse până acum (în Bulgaria) și am pornit de acolo. Cu cât lipeam mai mulți ochi pe obiecte, cu atât deveneam mai bun. Am avut un soi de fler […]. Nici nu mai trebuie să merg într-o vânătoare de eyebombing prin Sofia. Creaturile astea mici pur și simplu răsar peste tot în jurul meu”.

Krastev a fost inspirat de doi danezi care au pornit inițiativa și care au numit-o ca un „efort de a defini și rafina o parte foarte neglijată și ignorată” a vieții de zi cu zi.

Sofia este locul ideal pentru această estetică urbană. De ce? Conform lui Krastev, cele mai bune cazuri de eyebombing au în prim plan obiecte care sunt stricate, rupte sau sfărâmate. „Într-un fel, le umanizezi”, a spus el.

În Sofia sunt nenumărate obiecte cu ochi bulbucați. Când le privești, parcă nici nu mai pare atât de rău  că acele obiecte sunt, de fapt și de drept, că sunt stricate.

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

bulgaria

Sursa articolului