La preluarea guvernării, PNL îşi ia angajamentul DE A DESFIINŢA secţia SPECIALĂ de anchetare A MAGISTRAŢILOR

0
26


„Comisia de la Veneţia a exprimat serioase rezerve legate de înfiinţarea acestei secţii speciale, evidenţiind riscul de a deveni un instrument de presiune şi intimidare asupra judecătorilor şi procurorilor, iar acest fapt a fost accentuat de emiterea OUG 90/2018. Comisia Europeană, prin Raportul MCV din 13 noiembrie 2018, solicită „suspendarea imediată” de la punerea în aplicare a modificărilor aduse Legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, inclusiv a normelor privind înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor. Totodată, Comisia Europeană cere implementarea recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO”, susţine preşedintele PNL, Ludovic Orban.

„Având în vedere toate aceste poziţii exprimate de experţii europeni, Partidul Naţional Liberal îşi ia angajamentul de a desfiinţa secţia specială de anchetare a magistraţilor, de a implementa toate recomandările formulate în privinţa sistemului de Justiţie, astfel încât România să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus Orban.

Despre dosarul deschis împotriva lui Laurei Codruţa Kovesi, liderul liberal a apreciat acţiunea ca fiind o răzbunare a ministrului Tudorel Toader, sub coordonarea lui Liviu Dragnea.

„În ceea ce priveşte cazul fostului procuror general şi fost şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, considerăm că acţiunea declanşată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenţei, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Cu atât mai mult, pare un semn al disperării faptul că persoana care desfăşoară ancheta în cazul Laura Codruţa Kovesi este aceeaşi care a fost propusă în repetate rânduri de către Tudorel Toader ca succesoare la şefia DNA, după ce ministrul Justiţiei a obţinut demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi”, a conchis Orban.

Ludovic Orban a declarat, pentru MEDIAFAX, că i se pare scandalos că Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect într-un dosar, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, acţiunea fiind comandată politic, în contextul în care aceasta e în procedura pentru şefia Parchetului European.

„Mi se pare scandalos ca atunci când mai sunt câteva zile până la audierea în Comisia LIBE a Parlamentului European a candidatului român la şefia Parchetului European, Secţia specială de investigare a magistraţilor să iniţieze o anchetă penală atât de repede împotriva doamnei Kovesi care, repet, este în procedura de ocupare a poziţiei de procuror-şef. Am fost împotriva înfiinţării acestei Secţii. Am atacat la CCR, am sesizat Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia ne-a dat dreptate şi a formulat recomandare împotriva înfiinţării acestei Secţii speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi. Iată la ce a dus înfiinţarea acestei Secţii, care este practic sluga politicului, sluga infractorilor din PSD-ALDE, care execută comenzi şi care încearcă să îngenuncheze orice magistrat independent care încearcă să îşi exercite profesia şi care îi deranjează pe cei care se află astăzi la putere”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele PNL a adăugat că nu crede în coincidenţe şi că acţiunea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor în justiţiei este una care are ca scop reducerea şanselor Codruţei Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

„Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Nu cred în coincidenţe şi mi se pare că este o acţiune comandată politic care are clar scopul de a pune în umbră şi de a reduce şansele candidatului român la funcţia de procuror-şef al Parchetului European”, a explicat Orban.

Acesta a mai declarat că o astfel de acţiune i-ar putea reduce şansele lui Kovesi la şefia Parchetului European.

„Cu siguranţă când un candidat este pus într-o astfel de situaţie în care să planeze suspiciuni asupra sa este posibil să i se reducă şi şansele. Repet. Nu cred în coincidenţe şi mi se pare scandalos faptul că această nou înfiinţată Secţie, care practic a fost creată de actuala putere, de Dragnea, de Tăriceanu doar cu scopul de a intimida magistraţii independenţi să comită o asemenea agresiune împotriva unui magistrat român care este implicat într-o procedură de selecţie pentru ocuparea unei funcţii de conducere foarte importantă la nivel european”, a conchis Orban.

Reacţia preşedintelui PNL vine în contextul în care ce fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a prezentat vineri la audieri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

Laura Codruţa Kovesi a respins toate acuzaţiile legate de aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa şi a repetat că nu a comis niciodată fapte penale. ”Pure fabulaţii făcute de un inculpat,” a susţinut fostul procuror şef al DNA, care i-a reacuzat astăzi, pe motiv de afectare a imparţialităţii pe Adina Florea şi Gheorghe Stan, din dosarul pentru care a fost chemată la audieri la Secţia pentru anchetarea magistraţilor. Kovesi a dezvăluit că toţi cei care au comentat legile justiţiei sunt şicanaţi cu acţiuni disciplinare, numai ei fiindu-i deschise 18 dosare penale.

 

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.