De când s-a inventat iCloud, iar Apple ți-a găzduit un volum infinit de date, gigantul din Cupertino ți-a făcut ștergerea contului aproape imposibilă. Implementarea GDPR a simplificat procedura.

GDPR este un proiect de legislație europeană ce va intra în vigoare pe 25 mai. Volumul de informații din spatele acelui document este foarte mare, dar există câteva particularități care sunt surprinzător de ușor de reținut. Ideea de bază este că nici o companie nu te mai poate contacta prin email fără acordul tău și nu-ți va mai putea prelucra datele private fără să știi sau să spui da. Giganții rețelelor de socializare sunt obligați să faciliteze descărcarea tuturor datelor pe care le-ai postat vreodată online și să-ți pună la dispoziție un algoritm simplu și eficient pentru ștergerea contului.

Gestul este menit să faciliteze tranziția de la o platformă online la alta cu toate datele tale. Tot datorită GDPR-ului, vei înțelege mult mai bine lista incredibil de stufoasă cu termeni și condiți. În principiu, lucrurile ar trebui să fie mult mai simple, atât în momentele în care utilizezi o platformă online, cât și în momentele în care vrei să renunți la ea pentru totdeauna.

Revenind la Apple, pentru toți cetățenii europeni, compania americană a creat un nou centru online de backup și monitorizare. Intitulat Data and Privacy, acesta poate fi accesat de la următoarea adresă. Peste ceva timp, va fi disponibil în fiecare colț al lumii, dar momentan, noul instrument a fost creat pentru membrii Uniunii Europene, plus persoanele din Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveția.

Dacă vrei să-ți descarci toate datele pe care Apple le-a strâns vreodată în mod direct sau indirect de la tine, fă un click pe primul buton din partea de sus. Bifează ce vrei să păstrezi și apasă în dreapta jos pentru inițierea descărcării. Este important de reținut că, în funcția de cantitatea de date pe care o vrei descărcată, generearea arhivei s-ar putea să dureze foarte mult, până la o săptămână. Vei primi un email când backup-ul a fost creat cu succes. Pe același site cu Data and Privacy, îți poți șterge în sfârșit contul Apple fără să suni la serviciul clienți, să completezi o sierie de formulare sau să explici motivația din spatele.

Sursa articolului