Statuia a fost descoperita intr-o mina din Rusia in 1894, langa Ecaterinburg.


Misterioasa statuie umanoida este facuta din lemn si intial avea o inaltime de peste 5 metri. In timp, o parte din fragmentele statuii s-au pierdut si inaltimea ei este acum de numai 3,3 meri.


Misterul care inconjoara acest obiect s-a pastrat insa, chiar s-a accentuat. Idolul Shigir, cum este numita statuia, a fost realizat probabil acum peste 11.000 de ani, fiind astfel una dintre cele mai vechi sculpturi antropomorfice din lume.Istoricii spun ca ea ne poate oferi detalii despre credinta si legendele tribului de vanatori-culegatori care l-a realizat.


Este surprinzator ca statuia din lemn a rezistat atat de bine, desi este de doua ori mai veche decat piramidele. Mai mult, sunt inca vizibile si inscriptiile facute in lemn.Statuia a fost facuta dintr-un trunchi de zada, care a fost prelucrat cu unelte de piatra. Desenele in zig-zag inscriptionate pe statuie au semnificatii religioase, spun istoricii.


Aceasta este dovada ca triburile de vanatori-culegatori aveau credinte si ritualuri religioase complexe, precizeaza Thomas Terberger, arheolog la Universitatea din Gottingen.


Prin urmare, mitologia, credintele si ritualurile au aparut mult mai devreme decat credeau istoricii: in perioada in care oamenii erau inca nomazi si nu practicau agricultura.


Idolul Shigir se afla acum la Muzeul Regional Sverdlovsk.

Sursa articolului