Lewis Hamilton a obținut o victorie facilă în Marele Premiu al Spaniei și a fost acompaniat pe podium de Valtteri Bottas și Max Verstappen. Sebastian Vettel a terminat doar pe locul 4 după ce a efectuat o oprire suplimentară la boxe.

Newsletter
Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.

Marele Premiu al Spaniei a fost lipsit de dramatismul și incertitudinile din precedentele curse, însă a reprezentat oportunitatea perfectă pentru a Lewis Hamilton să-și adjudece o victorie importantă în economia luptei pentru titlul mondial.

Pilotul echipei Mercedes a plecat excelent din pole position, însă în spatele său Sebastian Vettel a urcat pe locul doi după ce l-a depășit în primul viraj pe Valtteri Bottas.

Kimi Raikkonen, Max Verstappen și Daniel Ricciardo și-au menținut pozițiile obținute în calificări, însă în mijlocul plutonului Romain Grosjean a comis o eroare în virajul 3 și a fost lovit de Nico Hulkenberg și Pierre Gasly. Toți cei trei piloți au fost nevoiți să abandoneze, iar incidentul a determinat intrarea Safety Car-ului pe circuit.

Reluarea cursei nu a produs schimbări în plutonul fruntaș, iar Vettel a fost primul care a făcut o mutare din punct de vedere strategic. Pilotul Scuderiei Ferrari a intrat la boxe în turul 18 pentru pneuri medium și a fost urmat în scurt timp de Bottas. Finlandezul avea șanse să revină pe locul doi, însă a avut parte de un pitstop cu 1.4 secunde mai lent decât al germanului și a ieșit pe circuit în imediata sa apropiere, fără însă să aibă ocazia de a-l depăși.

Coechipierul lui Vettel nu a fost însă la fel de norocos. Raikkonen a raportat o lipsă de putere din partea sistemului de propulsie și a revenit în garaj, fiind astfel nevoit să abandoneze. În scurt timp, Hamilton, Verstappen și Ricciardo au efectuat la rândul lor schimbul de pneri soft cu cele medium, iar pilotul echipei Mercedes și-a păstrat prima poziție cu un avans confortabil de circa 8 secunde în fața lui Vettel, care era la rândul său urmat de Bottas și Verstappen.

În turul 40, Esteban Ocon a parcat monopostul Force India pe partea dreaptă a circuitului cu o aparentă defecțiune tehnică la motor, iar comisarii au decis introducerea Safety Car-ului Virtual. În mod surprinzător, Vettel a intrat la boxe pentru un nou set de pneuri medium, semn că inginerii erau circumspecți în privința șanselor sale de a termina cursa cu o singură trecere pe la standuri. Decizia l-a costat însă pe german două poziții, întrucât acesta a revenit pe circuit pe poziția a patra, fiind depășit atât de Bottas, cât și de Verstappen. 

Retrogradarea lui Vettel i-a permis lui Hamilton să aibă parte de un final liniștit de cursă, cu un avans de peste 17 secunde în fața lui Bottas. Mercedes a obținut astfel o dublă nesperată după ce finlandezul pierduse a doua poziție la start, în timp ce Red Bull și-a trecut în cont un nou podium prin Verstappen.

De altfel, a fost primul podium pentru olandez în acest an. Pilotul Red Bull a pierdut o parte din aripa față după Safety Car-ul Virtual și a fost ajuns din urmă de Vettel, care nu a reușit însă să inițieze un atac decisiv în finalul cursei. 

Astfel, Vettel a fost nevoit să se mulțumească cu un modest loc 4 în urma căruia a coborât la 17 puncte de liderul Hamilton în clasamentul general. După o cursă mai degrabă solitară, Ricciardo a terminat pe locul 5, în mare parte datorită abandonului lui Raikkonen. 

Kevin Magnussen a fost „cel mai bun din restul lumii” cu un loc 6 pentru Haas și a fost urmat de Carlos Sainz și Fernando Alonso, care a reușit să recupereze terenul pierdut după ce la start a coborât 3 locuri. McLaren își trece astfel în cont încă 4 puncte în clasamentul constructorilor, în timp ce Sergio Perez a trecut cu greu linia de sosire pe locul 9 în urma unor defecțiuni tehnice. Ultimul punct pus în joc a fost obținut de Charles Leclerc pentru Sauber.

Spania – Rezultate cursă:

Sursa articolului