Eurodeputaţii dezbat, alături de Comisia Europeană, situaţia statului de drept în România/ Comisarul european pentru Justiţie: Nu e prea târziu ca Bucureştiul să revină pe calea reformelor

0
2UPDATE 19:54 Vera Jourova, în Parlamentul European: Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor

România trebuie să revină pe calea reformelor, a spust comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, comisarul european pe justiţie, în prezentarea situaţiei respectării statului de drept din România, făcută luni în Parlamentul European.

”Dezbaterea de astăzi nu este pe chestiuni tehnice” şi nu aduce date noi faţă de noiembrie trecut şi nici nu s-au înregistrat evoluţii după raportul MCV de anul trecut, a spus Verja Jourova, comisarul european.

Comisia a spus foarte clar Parlamentului European că urmăreşte cu multă atenţie şi preocupare evoluţiile în legătură cu statul de drept în România, a spus Jourova care a dat un ultimatum României. ”România trebuie să revină urgent pe calea reformelor(…) Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a mai spus comisarul pentru justiţie.

”Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, şi în mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dăncilă şi cu experţii de mai multe ori şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situaţia acum 2 săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese atunci Comisia trebuie să ia acţiuni”, a avertizat Jourova.

”Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente şi unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-şef european nu a ajutat lucrurile. Discuţia este despre România să nu facă paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta anticorupţie. E nevoie de consultări ale actorilor interesaţi. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu recomandările europene. În legătură cu ÎCCJ şi urmarea unei decizii a CCR în ceea ce priveşte completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (…) Există un risc de ingerenţă în sistemul de justiţie inclusiv în cazuri de corupţie şi acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce priveşte numirile procurorilor cu rang de nivel înalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general”, a adăugat Jourova.

Ea a făcut referire inclusiv la demersurile guvernului român care a consolidat secţia specială de anchetare a magistraţilor.

”Toate aceste elemente ne suscită îngrijorări împreună şi separat şi ne arată o tendinţă ingrijorătoare. Situaţia este extrem de volatilă. Dacă nu se răspunde acestor preocupări, atunci CE va acţiona cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie. Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a conchis Jourova.

Ştirea iniţială:

În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Premierul Viorica Dăncilă nu va participa la dezbaterea din PE. În programul şefului Executivului, anunţat de către Guvern, nu figurează o deplasare a prim-ministrului, luni, la Strasbourg.

Poziţia Comisiei Europene referitoare la statul de drept în România este posibil să fie citită în PE de către prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a afirmat, pentru MEDIAFAX, eurodeputatul ALDE Renate Weber.

„De regulă la astfel de dezbateri, că ele nu durează mult, vorbesc liderii grupurilor politice, adică vine Comisia şi face o declaraţie şi răspund liderii grupurilor politice. Cineva trebuie să fie şi din partea Guvernului României acolo, că avem Preşedinţia Consiliului UE. Nu cred că se va duce premierul Viorica Dăncilă”, a explicat, joi, Renate Weber.

Ea a precizat că această declaraţie a Comisiei Europene vine în urma unei solicitări a grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), aprobată, joi, în Conferinţa Preşedinţilor a Parlamentului European.

Anunţul asupra cererii a fost făcut, pe Facebook, de către europarlamentarul Cristian Preda care a spus că PPE a solicitat discutarea situaţiei statului de drept în România şi adoptarea unei noi rezoluţii despre „derapajele guvernării Dăncilă”, dezbaterea şi votul în PE urmând să aibă loc între 15 şi 18 aprilie.

Pe 3 aprilie, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker şi alţi reprezentanţi ai CE s-au reunit la Bruxelles, în şedinţa Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situaţia statului de drept în România.

Ulterior întrunirii oficialilor europeni, Frans Timmemans a susţinut o conferinţă de presă în care a avertizat Guvernul de la Bucureşti să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Prim-vicepreşedintele CE a mai spus că este întristat de situaţia curentă din România, precizând că, datorită MCV se înregistraseră în ultimii ani succese importante, inclusiv în combaterea corupţiei la nivel înalt, însă acum este vorba de un regres. Potrivit prim-vicepreşedintelui CE, ţara noastră nu a revenit pe calea cea bună.

El a subliniat că problemele, precum statul de drept sau separarea puterilor în stat, trebuiau rezolvate înainte de aderarea la UE. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că România şi Bulgaria au aderat în 2007 la Uniune, însă nu şi-au soluţionat nici acum problemele.

În replică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, în aceeaşi zi, că va avea discuţii cu prim-vicepreşedintele CE, declarându-se surprinsă de declaraţiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar. Şeful Executivului a mai spus că afirmaţia lui Frans Timmermans a produs neclarităţi şi nu i-a înţeles rostul pentru că „nu este pliată pe realităţile existente”.

Pe 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie, elaborat de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), prin care exprima preocuparea privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România.

Rezoluţia a fost adoptată după două dezbateri organizate în PE la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul Parlamentului European, conţine 13 recomandări către România şi instituţiile UE referitoare la sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.