Doina Cornea a murit pe 4 mai. Ea a fost una dintre vocile de opoziție din România comunistă condusă de Nicolae Ceaușescu.

Vestea despre Doina Cornea care a murit a fost dată de jurnalistul Dorin Chioțea pe Facebook. „Doina Cornea, erou si constiință asumată a luptei anticomuniste, a murit în această dimineață. Dumnezeu să o odihnească”, a scris acesta.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor. În România comunistă, ea a transmis texte şi proteste prin postul de radio „Europa Liberă”. Acesta era postul care îi mai ținea pe români conectați cu ce se întâmplă în lume și îi informa cu privire la abuzurile din România.

În 1980, Doina Cornea a realizat primul „samizdat”, un volum fabricat manual și distribuit prin reţele de prieteni, denumit „Încercarea labirintului”. A fost urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. Între 1982 – 1989, adică cei mai duri ani din România comunistă, aceasta a difuzat 31 de texte şi proteste prin radioul „Europa Liberă”.

În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi. Ea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.

Știre în curs de actualizare…

Sursa articolului