Un cutremur a zguduit România în seara zilei de 25 aprilie, la ora 20.15 minute. Cutremurul a fost localizat în zona seismică Vrancea.

Cutremurul resimțit și în București a avut loc în zona Vrancea. Acesta a avut o magnitudine de 5 grade pe scara Richter. Ora exactă a acestui seism a fost 20.15:47. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 144,74 kilometri. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (12 kilometri), Întorsura Buzăului (25 km), Târgu Secuiesc (27 km), Nehoiu (35 km), Sfântu Gheorghe (52 km).

Seismul de acum a fost cel mai puternic înregistrat în România de la începutul anului.

Înainte de 25 aprilie, ultimul cutremur cu o magnitudine mai mare a fost înregistrat pe 14 aprilie. Atunci, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că, la ora 12.24, a fost înregistrat un seism de 4,6 grade pe scara Richter. Acela a fost localizat la o adâncime de 139 kilometri.

De ce nu pot fi prevăzute cutremurele

Un studiu realizat de United States Geological Survey a demonstrat că detectarea cutremurelor mici este mult mai ușoară decât a celor de proporții. Seismologii au urmărit falia San Andreas din California, unde au prognozat că peste 30 de ani va avea loc un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade.

Aceștia au descoperit că timpul de avertizare al locuitorilor ar putea fi îmbunătățit dacă aceștia ar fi fost supuși să tolereze niște „alarme false”. Asta ar însemna că alarmele ar putea fi trimise în momentul în care are loc un cutremur, înainte să fie determinată magnitudinea acestuia. Cei care trăiesc departe de epicentru ar primi ocazional avertismente pentru cutremure pe care nici nu le pot simți.

În prezent, un sistem numit SkateAlert este dezvoltat pentru coasta de vest a Americii de Nord. Acesta va utiliza atât seismometre la sol, cât și observarea prin satelit, pentru a oferi un timp de avertizare cât mai bun.

În contextul nostru, cel mai mare cutremur a fost cel din martie 1977. În 2018, România încă nu este pregătită pentru un cutremur de mare magnitudine.

Dacă în restul anului românii dau uitării cel mai devastator eveniment din istoria modernă a României, seismul de 7,2 grade pe scara Richter, fiecare lună martie amintește că un astfel de seism – sau chiar mai puternic – ar putea avea lovi din nou.

Sursa articolului