Majoritatea jocurilor din ultimii ani vin la pachet cu achiziții in-app. Din acest motiv, dacă ai copii în familie, ar fi bine să înveți cum scapi de microtranzacții.

Achizițiile in-app reprezintă o mină de aur pentru dezvoltatorii de jocuri. Foarte multe companii crează jocuri atractive ce au potențial de vicii pentru copii. Candy Crush sau Clash of Clans sunt doar câteva exemple. Acestea pot fi instalate gratuit. Asta nu înseamnă însă că nu poți să cheltui și câteva sute de dolari într-o lună pe jocurile tale ”gratuite”. Dacă ești angajat și îți asumi investiția, nu este nici un fel de problemă. Microtranzacțiile oricum nu mai pleacă nicăieri, niciodată. Problemele neprevăzute pot fi cauzate de cei mici.

Nu ar trebui să te supere când îți vezi copilul de 10 ani că se joacă Clash of Clans. Ar trebui însă să-ți faci griji dacă îți știe parola contului de Apple și a început să efectueze câteva microtranzacții. Din fericire, în iOS, există un sistem foarte elaborat de restricții la care poți apela.

Chiar și dacă îți știe parola contului de iCloud, un copil nu mai poate genera costuri suplimentare pe extrasul tău de cont. Pentru a profita de aceste opțiuni, trebuie să urmezi doar câțiva pași simpli.

Din meniul de Configurări sau Settings pe iPhone sau iPad, trebuie să intri la secțiunea General. Fă un tap pe Restricții sau Restrictions. În partea de sus a ecranului, optează pentru Activați restricțiile sau Enable restrictions. Definește un cod de securitate în acest scop. Este important de reținut că acest cod poate fi diferit de codul de deblocare al telefonului sau de pinul de la cartelă și este recomandabil să fie foarte greu de ghicit.

După activarea restricțiilor, debifează Cumpărare din aplicații sau In-app purchases. Opțional, îți poți restricționa copilul să nu mai instaleze alte programe din AppStore fără acordul tău debifând și Instalare aplicații.

Modificările făcute la secțiunea restricții se aplică în timp real și nu mai pot fi dezactivate fără respectivul cod niciodată. Chiar și dacă faci un backup la telefon și îl restaurezi pe un alt aparat, restricțiile se vor propaga pentru totdeauna, până la dezactivare.

Sursa articolului