CSM discută OUG pe procedura de selecţie a procurorilor pentru PARCHETUL EUROPEAN

0
38


„Avizarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)”, se arată pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Duminică, Tudorel Toader a declarat că OUG pentru selectarea celor trei propuneri de procurori pentru Parchetul European din partea României se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

 

„Noi trebuie să creem baza juridică pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel în toate celelalte 21 de state. (…) Prin ordonanţă putem crea baza legală, trimitem procurori la Bruxelles şi acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea României. (…) S-a discutat şi se va discuta o propunere privind competeţele Parchetului European. Va avea doar competenţa – prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene. Deja se discută de posibilitatea extinderii competenţelor, pe fapte grave, transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană, poate internaţională”, a declarat ministrul Tudorel Toader, la RomâniaTV.

 

Potrivit ministrului Justiţiei, cei trei procurori propuşi pentru selecţia reprezentantului României în Parchetul European trebuie trimise până la finalul lunii martie.

„Aceasta este raţiunea redactării Ordonanţei de Urgenţă pe care l-am trimis spre aviz la CSM, aviz consultativ”, a explicat Toader. Sediul Parchetului European va fi în Luxemburg.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

 

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European este în plină desfăşurare, iar Laura Codruţa Kovesi se află printre favorite.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.