cristoiu 1

0
43Redăm în continuare interviul cu Ion Cristoiu:

Monica Mihai: Avem mai multe teme săptămâna aceasta, o dată candidatura lui Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, unde au apărut nişte informaţii noi în aceste zile. Avem o anchetă privind învestitura lui Donald Trump, avem primele declaraţii ale lui Liviu Dragnea din CEX-ul din weekendul care a trecut, unde a făcut nişte afirmaţii, mai exact că vrea să taie bani de la bugetul servciiilor şi să dea către Ministerul Sănătăţii prin acel program Vitamina D şi România mereu surprinzătoare, un medic care, un aşa-zis medic, care a operat fără să aibă diplomă de medic, un cetăţean italian. Cu care din ele vreţi să începem?

 

Ion Cristoiu: Dacă ar fi pentru importanţă şi ar putea să pară suprinzător, ar trebui să fie cazul Kovesi deoarece implicaţiile până şi a prezenţei sale pe o listă scurtă sunt implicaţii politice, iar dacă este să fie şi numită sunt uriaşe în viaţă politică şi social-politică a României. Vom explica de ce. După părerea mea, acesta este evenimentul. Le eclipsează pe celelalte prin importanţă.

Monica Mihai: Avem informaţii recente de la începutul săptămânii, mai exact, informaţia prin care CEDO anunţa că sesizarea Laurei Codruţa Kovesi cu privire la demiterea ei din funcţia de procuror-şef al DNA va avea prioritate. Are această afirmaţie a CEDO vreo legătură cu depunerea candidaturii ei pentru funcţia de procuror-şef european?

Ion Cristoiu: Indiscutabil că are, chiar şi depunerea candidaturii ei are legătură cu CEDO, adică decizia ei de a depunde candidatura.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că e greu de presupus că nu a fost invitată să depună candidatura sau nu a fost un plan anterior sau nu a fost sigură că măcar intră în finală. Altfel, imaginaţi-vă că îşi depunea candidatura şi se anunţa că nici măcar nu a fost luată în seamă. Faptul că nu a anunţat imediat după ce şi-a depus candidatura, ci după un anumit timp, şi prin presa favorabilă ei, arată că e un plan mult mai …

 

„ E o acţiune concertată, care nu are nicio legătură cu România”

 

Monica Mihai: Atunci au apărut şi informaţiile cu privire la candidatura ei şi cu privire la proces. Ambele au fost depuse anul trecut în decembrie şi candidatura, şi procesul înţeleg că tot atunci.

Ion Cristoiu: Da, mai ales în cazul CEDO este surprinzătoare rapiditatea, de regulă CEDO e o maşinărie din asta în care depui o cerere şi ţi-o rezolvă după ce ai murit şi ai intrat în secolul următor, faptul că a căpătat această prioritate arată că e o acţiune concertată, care nu are nicio legătură cu România, bănuiesc că este o există o intenţie mai serioasă cu Kovesi pe plan european decât cele de la noi.

 

Monica Mihai: Ziceaţi că şi cei de la CEDO s-au mişcat repede, tot aşa am putea spune că s-au mişcat şi cei de la Comisie atunci când au analizat dosarele celor care candidează pentru funcţia de procuror-şef european. Vorbeam chiar ediţia trecută că este un proces greoi şi un proces complex de selecţie a procurorului-şef, avem şi paşii pe care trebuie să-i urmeze şi criteriile de selecţie  pentru funcţia de procuror-şef european. Uitaţi, să aibă cel puţin 15 ani de experienţă profesională în calitate de membru activ al Parchetului sau al magistraturii, să aibă cel puţin cinci ani experienţă…

Ion Cristoiu: Vă rog, dacă îmi permiteţi o observaţie răutăcioasă, doamna Kovesi are un singur an de membru activ, ea a fost şefă.

Monica Mihai: Şi nu se pune ca membru activ atunci?

Ion Cristoiu. Nu, eu nu pun ca membru activ atunci. Una este directorul de gazetă şi una este redactorul care scrie. Din punctul acesta de vedere, mai ales în domeniul acesta al parchetului, nu se poate numi 15 ani, ea are un singur an şi ca şef, spre deosebire de şefii parchetelor anti-mafia din Italia, ea nu a avut niciun dosar. Din punctul acesta de vedere, ea nu îndeplineşte cei 15 ani. Deci 15 ani de membru activ nu înseamnă de şef. Deci, da, a fost şef pe la parchet şi pe la DNA, şef, nu administrezi. N-ai cum se spune în fotbal, n-ai mingi în picioare, n-ai atâţia ani.

Monica Mihai: Şi totuşi i-au acceptat candidatura …

Ion Cristoiu. Mă rog, eu am făcut o observaţie, nu o să ţină cont nimeni, poate de a dumneavoastră da, dar de a mea sigur nu o să ţină nimeni cont. Am zis şi eu aşa, sunt răutăcios.

 

 „E greu de presupus că ea îşi depunea dosarul fără să aibă măcar garanţia că intră pe lista scurtă”

 

Monica Mihai: Ce trebuie să explicăm foarte bine, cred, este că această candidatură este independentă pentru că oricine care respecta criteriile putea să îşi depună dosarul.

Ion Cristoiu: În cazul Codruţei Kovesi e greu de presupus că ea îşi depunea dosarul fără să aibă măcar garanţia că intră pe lista scurtă. Este practic imposibil pentru că, repet, dacă îşi depunea dosarul se afla că nu a ajuns pe lista aia.

Monica Mihai: Dar de la cine să fi primit garanţia?

Ion Cristoiu: În primul rând,trebuie spus din punct de vedere propagandistic, e prima pe listă că e femeie. Este prima… Acolo nu e o ordine, nu s-au dat nişte note, mă rog. Acest parchet a fost discutat foarte puţin în România, este o instituţie controversată a UE.

Monica Mihai: De ce este controversată?

 

„Nu cred că există un interes la nivelul UE ca acest parchet să înceapă cu anchete cu fraude europene în Franţa, Germania, Italia”

 

Ion Cristoiu: Pentru că ea ar fi un supraparchet, o instituţie supranaţională care la început au fost numai 17 ţări, sigur că noi am fost în prima linie. Am fost în prima linie şi pentru că europarlamentarii PSD au zis “Poate o să se ducă Kovesi şi scăpăm de ea”, nu ştiau că vor scăpa altfel. După asta, acum sunt numai 22. Este un parchet care s-ar ocupa cu fraude de fonduri europene şi în legătură cu aceste organisme supranaţionale, în unele ţări ale Uniunii există temeri deoarece ai pe plan naţional parchetul care, sigur, colaborează cu parchetele din UE. Deocamdată, nici nu e vorba de… chiar dacă se numeşte procuror general, de o operaţionalizare, de abia din 2020 şi, mai mult ca sigur, fiind oameni realişti, nu cred că există un interes la nivelul UE ca acest parchet să înceapă cu anchete cu fraude europene în Franţa, Germania, Italia. Atenţie, cu fraude europene deci, pune o anumită ţară într-o situaţie stânjenitoare în planul UE.

Monica Mihai: Faţă de celelalte ţări ţări din comunitate.

Ion Cristoiu: Da, şi cred că până la urmă se poate opta pentru doamna Kovesi pentru că primul lucru pe care ea îl va face ea sigur că se va năpusti asupra României, care e proasta Europei, nu pentru ca să se răzbune. Nu cred că ea va începe, dacă va fi de ea, cu fraude europene în Germania, repet, unde de obicei sunt fraude în care sunt implicaţi politicieni de top.

Monica Mihai: Acesta să fie şi motivul pentru care Tudorel Toader insista să îşi spună punctul de vedere cu privire la abuzurile săvârşite de fosta şefă a DNA?

Ion Cristoiu: Nu cred că asta, cred că Tudorel Toader a vrut să facă mai mult o acţiune propagandistă, nu zic PSD-istă pentru că el e pe cont propriu, n-are nicio eficienţă. Dar la electoratul care o urăşte pe Kovesi, există şi parte a acestui electorat, o urăşte ca persoană, nu că a făcut ea abuzuri. Aşa, nu-i plac, ştiţi cum e omul, nu îi place ochii ei electoratului. De aia cred că este o acţiune pe care a făcut-o.

 

 „ Românii care se pârâsc între ei nu îşi dau seama că, de fapt, se pârăsc la alte naţii”

 

Monica Mihai: Seamănă atitudinea lui Toader cu a Monicăi Macovei?

Ion Cristoiu: Da, eu am criticat această atitudine, de fapt PSD este într-o mare încurcătură, pentru că, teoretic şi practic avem de a face cu o româncă, nu contează, care ar ajunge procuror. Potrivit tezelor PSD-iste şi ALD-iste, noi ar trebui să fim mâmdri când cineva ajunge. Şi noi, inclusiv eu, am criticat-o pe Monica Macovei, şi nu numai eu, şi Siegfried Mureşan şi Cristian Preda, toţi colaboratorii lui Traian Băsescu au folosit acolo sediul UE pentru a se pârî unii pe alţii. O atitudine umilitoare, vă spun eu…

Monica Mihai: Şi practic asta facem din nou?

Ion Cristoiu: Da, nici românii care se pârâsc între ei nu îşi dau seama că, de fapt, se pârăsc la alte naţii. Eu, dacă aş fi luxemburghez, şi spune “iar au venit românii ăia, iar se pârăsc între ei”, adică şi cei care pârăsc, inclusiv Monica Macovei sau domnul Tudorel Toader au o imagine proastă. Este foarte important, îi va ajuta aceasta enorm.

Monica Mihai: Pe cine?

Ion Cristoiu: Codruţei Kovesi. Pentru că în cazul în care nu câştigă va spune că din cauza lui Tudorel Toader şi figura ei politică va fi uriaşă în România. Eu m-aş teme de Codruţa Kovesi dacă va pierde, nu dacă e procuror.

Monica Mihai: Va candida dacă pierde?

Ion Cristoiu: Am spus dacă nu e numită. Noi avem faza propagandistică, e prima pe lista scurtă.

Monica Mihai: E prima pe lista de cinci, e prima pe lista de trei…

Ion Cristoiu: După părerea mea, mult mai important ar fi pentru ea să nu fie, şi să fie, sigur,  un neamţ sau un francez şi să nu fie din cauza lui Tudorel Toader, pun aşa în ghilimele, da, ar suna bine, pentru că dacă e numită se operaţionalizează în 2020, oricum ea ar dispare din…

Monica Mihai: Peisajul românesc…

Ion Cristoiu: … spaţiul românesc şi să ştiţi că va fi foarte dificil, mai ales dacă mai e şi româncă.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Pentru că ea, de fapt, nu va conduce un Parchet al ei, nu va fi DNA-ul cu Onea.

Monica Mihai: Cu care este obişnuită.

Ion Cristoiu: E foarte important. Acest parchet va fi alcătuit din reprezentanţi trimişi din fiecare naţiune din UE. Cum să zic? Nu mai e DNA unde ţi-a dat un interviu un piţifelnic din ăla adus din provincie, te-ai uitat puţin la el…

Monica Mihai: Se pierde.

Ion Cristoiu: Ei, se pierde, l-ai adus că ştii…el zice „Să trăiţi” şi apoi îi spui „Fă ancheta cutare”. Activitatea asta va fi foarte grea pentru că trebuie să depăşeşti reticenţele naţionale, trebuie să ai colaborare cu factorii naţionali, liderii naţionali. Hai să o luăm… în primul rând nu face ea ancheta, se gândeşte să arate că nemţii, la nivel apropiaţi ai cancelarului Angela Merkel au fraudat, repet fraudele europene sunt numai la nivel înalt…

Monica Mihai: Şi numai peste 10 milioane de euro se investighează.

Ion Cristoiu: Bun, deci uriaşe, şi începe o mare anchetă pe tema asta. Acuma vă imaginaţi, una este să se opună Liviu Dragnea acestei anchete, şi una este să se opună Merkel. Pentru că ea poate să ajungă, repet,…

Monica Mihai: Să fie anchetată.

Ion Cristoiu: Nu, repet, ajunge la nivel înalt. Fraudele europene sunt, cum aţi spus şi dvs, cu sume mari, deci din punctul acesta de vedere va fi greu. Păcat că la noi nu s-a discutat despre acest Parchet, la noi s-a discutat…

 

 

„Kovesi poate să devină un candidat despre care eu am spus că îl bate la scor pe Iohannis”

 

Monica Mihai: Vom afla oricum pe18.

Ion Cristoiu: Dacă nu e numită, gândiţi-vă la personalitatea ei de plan european.

Monica Mihai: Şi la o personalitate politică pe plan local.

Ion Cristoiu: Gândiţi-vă că pe plan local vii cu o autoritate, „Bă, au vrut să o propună aia”. De aia am spus că pentru ea ar fi mai bine să nu o propună. A fost acolo în top, o mai rezolvă şi CEDO şi în acel moment poate să devină un candidat despre care eu am spus că îl bate la scor pe Iohannis. Deşi toată lumea mi-a sărit în cap. Este singura, nu Cioloş, care ar putea să îl bată dinspre partea dreaptă pe Iohannis. Mai ales dacă vine acuma şi cu perspectiva asta…

Monica Mihai: Este o profeţie pe care trebuie să o urmărim.

Ion Cristoiu: Mă rog, o profeţie, am zis şi eu acolo, că ziaristul nu e profet. Eu cred că trebuie luată în calcul. E un an electoral în care trebuie să luăm în calcul orice ipoteză… nu poţi spune că ipoteza aia nu are nicio şansă.

Monica Mihai: Haideţi să alegem, din alte două subiecte. Discutăm despre ancheta privind învestitura lui Trump sau vreţi să discutăm despre primele declaraţii ale lui Liviu Dragnea din acest an?

Ion Cristoiu: Păi cel mai important e să discutăm nu despre primele declaraţii ale lui Dragnea, cădem amândoi în capcană, ci ar trebui să discutăm despre prima şedinţă a Comitetului Executiv Naţional.

Monica Mihai: Cumva s-a pierdut acest lucru având în vedere că Liviu Dragnea a povestit despre el mai mult, despre dorinţele lui.

Ion Cristoiu: Da, eu sunt un Don Quijote al bătăliei pentru democratizarea acestor partide politice, inclusiv a PSD. România nu va fi o ţară democratică decât atunci când în partide va fi democraţie. Eu am fost, fac o paranteză, când s-a căsătorit PDL cu PNL, am fost la toate congresele. Pe holuri, pe acolo toţi îmi spuneau că e o prostie, ceea ce şi era, PDL-ul fusese partid de guvernământ.

Monica Mihai: Şi în faţă toată lumea aplauda.

Ion Cristoiu: Da, şi n-am văzut… aţi observat dumneavoastră vreun vot, nu ştiu, 59 la 58. Adică s-a votat. Nu. Nu sunt aripi.. normal ar fi, cum e PSD, să fie aripă oficială, aripă de stânga, aripă de dreapta, aripă de centru.

Monica Mihai: De obicei se mimează şi această opoziţie printr-un vot contra.

Ion Cristoiu: Da, dar CEX al PSD este un for colectiv, el s-a întrunit anul acesta pentru prima dată şi, aşa cum am scris, nici nu ştiu ce s-a discutat acolo.

Monica Mihai: Haideţi să vedem totuşi ce a zis Liviu Dragnea la finalul CEx-ului

 

Fragment din declaraţia lui Liviu Dragnea după Cex PSD:

”Vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă din bugetul unor servicii secrete să fie mutate la sănătate pentru nişte programe care sunt vitale pentru România, în special pentru milioanele de copii din România. Eu cred că orice program, un program de alocare gratuită de vitamina D, care este o vitamină extrem de importantă pentru om, poate fi considerat tot programde siguranţă naţională”.

 

Monica Mihai: Liviu Dragnea a spus că vitamina D este foarte importantă, haideţi să luăm bani din bugetul serviciilor, a atacat serviciile.

 

„Este o demagogie electorală cea mai ieftină să spui că iau de la servicii şi dau la sănătate”

 

Ion Cristoiu: Staţi să îmi notez. Câteva observaţii. El începe cu „Vreau”. Păi de ce vrea el? Cine e el?

Monica Mihai: Ca şef al partidului.

Ion Cristoiu: Păi nu, părerea mea că o asemenea decizie de a reduce cheltuielile la servicii trebuie luată de Comitetul Executiv. El n-a zis “Am fost în Comitetul Executiv Naţional”, că sunt vreo 68 de inşi acolo, toţi lideri, oricare din ei poate să fie preşedintele partidului “şi am făcut această observaţie, colegii mei m-au bătut sau au aplaudat şi au votat cu 34 la nu ştiu cât…” Nu ştiu câţi sunt ei acolo, „să mutăm..

Monica Mihai: Să luăm bani de la serviciile speciale.

Ion Cristoiu: Foarte important este următorul lucru. Bugetul serviciilor este o chestiune care n-are nicio legătură cu sănătatea. Este o demagogie electorală cea mai ieftină să spui că iau de la servicii şi dau la sănătate. Nu, el trebuia în mod normal să spună aşa: ”Uite ce se întâmplă. Noi constatăm în ultimii ani o creştere a bugetului”.

Monica Mihai: Acestea sunt bugetele din ultimii ani, cea mai mare creştere o putem observa la bugetul SRI, care, dacă e să comparăm cu anul 2011, când premier era Emil Boc, până în anul 2016 când era guvernul tehnocrat, s-a dublat bugetul SRI. A ajuns de la 971 de milioane la un miliard optsutepatruzeci de mii. Se justifică această creştere?

Ion Cristoiu: Ea nu se justifică deoarece ,SRI-ul, după decizia CCR nu mai are…

Monica Mihai: Faceţi referire la decizia din 2015.

Ion Cristoiu: Da, el nu mai are supraveghere tehnică. Supravegherea tehnică…ar trebuie să facem o întreagă emisiune … pe care o făcea SRI, în cazuri nu de siguranţă naţională, era obligatoriu, de DNA, presupunea o uriaşă cheltuială. Toată lumea vorbeşte, când vorbeşte de implicarea SRI în anchetele DNA, de interceptările de telefoane. Nu, alea erau secundare. Deci, că m-am interesat. Procurorul DNA obţinea, el, de la un judecător un mandat.

Monica Mihai: Mandatul pe siguranţă naţională

IC: Nu, nu pe siguranţă naţională. Sunt două lucruri diferite, siguranţa naţională se referă numai la infracţiunile la siguranţa naţională.

 

„Sunt trei judecători la Înalta Curte care sunt judecătorii SRI şi care dau mandatul fără să se uite”

 

Monica Mihai: Era şi la corupţie până în 2015.

Ion Cristoiu: Potrivit unei deciziii a CSAT, ei ajutau. Am avut multe discuţii. De fiecare dată când am întrebat oficial:„Domn’e, da’ ce treabă aveţi voi cu ancheta DNA?” şi îmi răspundeau aşa: „ Noi suntem nişte prestatori de servicii”. Deci, există două mandate net diferite. Ăla pe siguranţă naţională unde SRI obţine mandat de la un judecător, sunt trei la Înalta Curte care sunt judecătorii lor şi care dau mandatul fără să se uite. Şi când sunt în baie, sună unul, spune „uitaţi semnaţi” şi el se duce în baie sau se culcă. Un lucru inaceptabil pentru că un judecător de drepturi ar trebui să se uite dacă sunt probe. Dar cele mai multe erau acestea, ale DNA. Având în vedere protocoalele şi decizia CSAT ei făceau în felul următor: venea procurorul DNA, care obţinea el mandatul, nu SRI,

Monica Mihai: Şi apela la SRI…

Ion Cristoiu: Da, se ducea la SRI, cioc, cioc, şi spunea aşa „avem pentru infractorul cutare supraveghere tehnică, interceptare, spargerea email-urilor, înregistrare mediu ambiental”, deci era aşa..

Monica Mihai: Adică era o muncă colosală pe care o făceau ofiţerii SRI.

Ion Cristoiu: Păi, numai filajul, ce înseamnă filajul, e mai complicat. Filajul nu înseamnă că stă unul şi se uită după tine. Echipe, bun şi interceptările. În acel moment, cazul, dosarul respectiv, devenea ordin pe unitate. Adică era preluat de SRI, ca un prestator de serviciu, şi SRI-ul spunea: “Mâine echipa cutare, unu face poze, unul filează, unu face cutare-cutare… Aşa se explică de ce DNA-ul nu merge bine acum, pentru că, de fapt, le făceau ei totul. Adică vorbeau ăia la telefon, infractorii, da? „Ne vom întâlni în Parcul IOR şi îmi dai banii”.

Monica Mihai: Şi nu însemna asta că SRI avea un control asupra DNA?

Ion Cristoiu: Păi nu, şi asta presupunea o uriaşă cheltuială. Şi nu numai interceptările alea. Las la o parte faptul că interceptările de telefoane ajunseseră că cei de la SRI să facă stenograma, aţi observat. Bun. Şi atunci asta presupunea pe de o parte cheltuieli uriaşe, iar pe de altă parte implicarea SRI. De aia puneau şi în comunicate. Ei la orice obiecţie, la orice critică, spuneau: „Domn’e noi suntem prestatori de serviciu, procurorul este stăpânul. Da, dar până la urmă, filajul, aia din mediul ambiental, că nu era aşa simplu, tu vorbeşti într-o cafenea şi era…

Monica Mihai: Şi ei te ascultau la câteva sute de metri

Ion Cristoiu: Dar nu mai spun că era problema… au fost foarte multe de cazuri în care de exemplu, dvs, nu dvs nu puteţi fi infractoare… eu mă duceam şi eram infractor… şi avea SRI … că se întâlneşte la cafeneaua cutare. Păi ca să poţi să pui camere de luat vederi trebuie ca ăla să stea la o anumită masă. Şi-atunci, o să vedeţi, SRI intervenea, ocupa mesele celelalte cu cetăţeni, de-ai lor, care beau bere şi când veneam eu, infractorul, cu ălalt, ospătarul, care era tot de-al lor zicea: „Uitaţi, la masa asta că e frumos”. Şi în acel moment era… la televizor

Monica Mihai: Şi era prins direct.

Ion Cristoiu: Asta presupunea foarte mare efort şi tehnic, şi financiar, şi uman.

Monica Mihai: Aşa se justifică creşterea bugetului SRI.

Ion Cristoiu: Acuma nu mai se justifică deoarece nu mai fac nimic. Interesant este la Tudose că am văzut că a crescut cel mai mult.

Monica Mihai: Dacă ne uităm la bugetul SPP şi bugetul STS, au fost cele care au crescut foarte puţin de-a lungul anilor, ba chiar au avut anumite perioade când au scăzut. Care ar fi explicaţia? Să fie această menţinere a bugetului un rezultat al războiului între palate?

Ion Cristoiu: Nu, în cazul STS este o chestiune… Normal şi la ei trebuia să se reducă. Normală… la SRI nu e normală, creşterea. Hai să ne uităm, noi anul acesta… aici e o şmecherie a lui Liviu Dragnea, că el spune aşa: am cerut, las la o parte faptul că deja din start e demagogie, am cerut să ia colo şi să ducă dincolo. Gata, s-a terminat.

Monica Mihai: Şi mai ales programul

Ion Cristoiu: Păi nu, el nu a spus de la început … “Domn’e nu-şi are rostul din punctul meu de vedere” nu că am nevoie de Vitamina D, nu-şi are rostul.

Monica Mihai: Nu se justifică această creştere constantă a bugetului SRI.

Ion Cristoiu: Constantă şi în consecinţă… Şi atunci bănuiesc că s-a înţeles cu băieţii de la Băneasa. Teodorovici: “noi trecem acolo, 30%, nu ştiu cât era creşterea, eu să fac gălăgie şi noi o să fie..”. Nu. „Dom’le cât vreţi să crească”, i-a întrebat. „Păi noi, cam cu 20%. Teodorovici o să pună 30%, eu intervin şi reducem la 20%”.

Monica Mihai: Şi practic obţineţi cât vreţi.

 

 

 

„Liviu Dragnea s-a înţeles cu cei de la SRI. Aşa cred eu pentru că e o chestiune de demagogie”

Ion Cristoiu: Dar staţi un pic că ei în buget nu au trecut că le taie, nici măcar că rămâne, el a trecut că va creşte. El trebuia să spună… Observaţi încă o dată demagogia. Nu pot să compar SRI-ul cu Vitamina D. E o prostie. Cele două nu se… El trebuia să ţină un discurs separat şi să spună: ”Dom’le noi avem o problemă. Aceste instituţii de forţă cer în fiecare an mai mulţi bani. Ei, nu le mai dăm deoarece să se mai legumească şi cu banii pe care îi au”

Monica Mihai: Adică ce spuneţi dvs. este că Liviu Dragnea s-a înţeles cu cei de la SRI?

Ion Cristoiu: Aşa cred eu pentru că e o chestiune de demagogie. E suspectă această chestiune. Nu a zis: “Nu mai vrem să crească”. Sunteţi de acord? Nu mai vrem să crească…

Monica Mihai: A spus doar că ia…

Ion Cristoiu: În orice democraţie, creşterea bugetului serviciilor e în neregulă din punct de vedere democratic. Trebuie să crească bugetele la Sănătate, la alte lucruri, nu la servicii. Dar el a făcut această chestie frumoasă.

Monica Mihai: E interesant ce aţi spus dvs. că a făcut legătură între bugetul serviciilor şi Ministerul Sănătăţii şi cu acest program prin care dă Vitamina D gratuit tuturor copiilor. E o măsură populistă? Sau o afirmaţie populistă?

Ion Cristoiu: În primul rând că ne ia drept proşti. Haideţi să ne lămurim. Deci când a făcut bugetul, Teodorovici, nu-i aşa?

Monica Mihai: Au stat la masă, au făcut poze şi…

 

„E o comedie pe care ne-o joacă Dragnea”

 

Ion Cristoiu: Păi nu el, el, Teodorovici punea de la el procentaj, era nebun, e vorba despre servicii. E ministru, e ministrul lui, da?… Dacă eu ştiu că şeful meu, da, şefu Dragnea. Eu sunt Teodorovici, da? Şi depind de Dragnea. Şi ştiu că şeful meu face ca trenul, iertaţi-mi expresia, când aude de mărirea bugetelor la servicii, eu mă apuc şi îl măresc? Sau măcar nu-l sun pe Dragnea? Că au telefoane mobile. Alo, domnul preşedinte!

Monica Mihai: E posibil să fi luat această decizie de capul lui, fără să… ?

Ion Cristoiu: Păi nu, nu am zis că nu a luat-o de capul lui… E o comedie. Adică e o comedie pe care ne-o joacă Dragnea în care noi să credem că Teodorovici, de capul lui, a crescut…

Monica Mihai: Dar au stat la masă, Dragnea şi Teodorovici…

Ion Cristoiu: Şi dacă nu şedeau la masă. Atâta lucru cunosc şi eu, instituţiile româneşti, şi dvs bănuiesc că le cunoaşteţi… E greu de presupus că nu ştiu… dau un exemplu… Uite, la Romania Tv… hotărăsc ăia că sunt independenţi şi zic aşa : „Domn’le facem 10 seri la rând coruptul Ghiţă”. Ce, suntem nebuni? Şi Ghiţă sună şi spune: „Bă, ce aveţi cu mine?şi am nevoie de drept la replică”. Am dat un exemplu. Dar, păi, dincoace unde e o dictatură a lui Dragnea. Îşi permitea Teodorovici să treacă de la el şi vine în înţelepciunea sa domnul Dragnea şi spune:  “Aoleu, extraordinar, bă ce mi-a făcut-o Teodorovici”. De ce nu l-a criticat pe Teodorovici? Apropo, uite că mi-a dat o idee. De ce nu a zis „Pe domnul Teorovici vreau să-l dăm afară pentru că are…”

Monica Mihai: Poate l-o fi criticat în spatele uşilor închise.      

Ion Cristoiu: Nu l-a criticat. Am spus că a fost o comedie banală, am mai văzut-o cu politicianul care spune „Vai, să luăm bani de acolo să dăm florilor, copiilor, tinerelor” şi alte comedii. Dacă spunea aşa clar: “Nu sunt de acord cu creşterea bugetelor la servicii pentru că ele serviciile, statul paralel”, bla, bla. Am terminat. Nu, el a spus “M-am gândit, vreau eu să iau de acolo să dau dincolo”.

Monica Mihai: Poate s-a gândit el să facă un bine copiilor din România în an electoral.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteţi ironică. Nu s-a gândit la nimic. Nu ştiu. Am înţeles că cu vitamina aia D… nu ştiu zic specialiştii…

Monica Mihai: Este şi controversat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru că nu există un studiu făcut în acest sens

Ion Cristoiu: I-a zis cineva, unul dintre consilierii aia care stau pe la el pe acolo… “Domn’e pun ăia cu Vitamina D şi el a luat-o cu vitamina D şi gata. Putea să zică şi el … Iar o chestiune… S-a vârît într-o chestiune de specialitate. Nu zici niciodată de ceva care este controversat. Spui “ Şi vrem să luăm banii de acolo să-i dăm laptelui…”

 

“Am aflat că nu ştiu ce decizii s-au luat că tocmai atunci se scărpina preşedintele”

 

Monica Mihai: Poate un consilier prost sau poate l-a sfătuit cineva, dacă ar fi să facem o paralelă aşa, şi Donald Trump în discursul său recent privind starea naţiei a vorbit despre programul pentru cancer, programul pentru HIV. Vrea să dea mai mulţi bani în direcţia aia.

Ion Cristoiu: Una e cancerul şi HIV-ul, şi una este Vitamina D. Nu, n-a fost…A fost o vreme când eu credeam că deciziile astea ale politicienilor, preşedinţi şi astea se iau aşa … vedeam aşa nişte tipi care stau o zi întreagă. Şi după asta am aflat că nu ştiu ce decizii s-au luat că tocmai atunci se scărpina preşedintele. Aşa şi aici… Nu ştiu…Poate că în timp ce venea la şedinţa asta i-a zis unul : “Domn’le, puneţi Vitamina D. Bine, punem vitamina D”.

 

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.