Printre cele mai mari avantaje ale tigarii electronice se numara posibilitatea de a controla cu precizie nivelul de nicotina administrat. Pentru fumatorii de tigari clasice, este mai greu, desigur, acestia micsorand nivelul de nicotina doar reducand numarul tigarilor fumate zilnic. Ca utilizator de tigara electronica, in schimb, ai parte de mai multa flexibilitate, data fiind existenta e-lichidelor cu concentratii diferite de nicotina. Astfel, atunci cand folosesti un lichid cu o concentratie de 18mg/ml, poti vapa mai putin pentru o doza ridicata de nicotina. Daca, pe de alta parte, preferi vapatul in sine, opteaza pentru un e-lichid cu o concentratie scazuta (precum cele de 3mg/ml) sau chiar e-lichide fara nicotina. Datorita nevoilor diferite ale fiecarui vaper, diversitatea de produse din industria de tigari electronice a crescut foarte mult, fiind astazi capabila sa satisfaca nevoile unei piete foarte mari.

Chiar daca, odata cu trecerea la tigara electronica, unii isi doresc sa renunte de complet la nicotina, exista vaperi care afirma ca “nu mai simt nimic” atunci cand vapeaza e-lichide cu 0% concentratie. Astfel, o mare parte din vaperi folosesc in continuare e-lichide ce contin nicotina, chiar daca unii incearca sa scada treptat nivelul acesteia. In fond, o mare parte din cei care vapeaza sunt fosti sau actuali fumatori, iar nicotina este unul din elementele cele mai importante cand vine vorba despre adictia de tutun. Totusi, solutii par sa existe: cea mai buna alternativa de a renunta la fumat ramane tigara electronica, iar odata cu posibilitatea de a livra utilizatorului nivelul necesar de nicotina, aceasta simuleaza experienta fumatului clasic, fara a-l mai expune insa substantelor toxice din fumul de tigara.

Criticii inversunati ai tigarilor electronice sustin cu tarie ca acestea sunt responsabile de cresterea dependentei de nicotina in randul adolescentilor. Studiile insa au demonstrat contrariul: doar unul din patru adolescenti foloseste e-lichid pentru tigara electronica ce contine si nicotina. Ca pentru orice adolescent, vapatul este doar un trend, iar ultimile date au demonstrat ca, dupa o crestere de proportii a vapatului in randul adolescentilor, acest numar a scazut in ultimii ani. Vestea cu adevarat buna este ca, in acelasi timp, a scazut si numarul adolescentilor fumatori. In afara de acestia, mai exista o categorie importanta de utilizatori care utilizeaza tigara electronica fara nicotina, preferand sa faca trucuri cu vaporii. Acestia sunt cunoscuti si sub numele de cloud-chaseri, preferand de cele mai multe ori e-lichide pe baza de VG, fara nicotina, care ajuta in formarea vaporilor abundenti, perfecti pentru trucuri impresionante. Chiar daca, pentru moment, piata e-lichidelor pentru tigari electronice fara nicotina este una destul de restransa, reprezentand 5% din totalul de e-lichide vandute, acest numar este in continua crestere.

In randul adultilor, faptul pentru care tigara electronica fara nicotina nu este atat de populara are o explicatie foarte simpla: majoritatea celor care vapeaza sunt fosti fumatori, ce au ramas cu o puternica dependenta de nicotina. Chiar si asa, datele din ultimii doi ani au inregistrat o scadere a concentratiei medie de nicotina in e-lichide, de la 12 mg pana la 3 mg! Cu toate acestea, o parte din utilizatorii de tigara electronica prefera e-lichide ce contin nicotina, chiar daca, pentru a compensa concentratia mai scazuta, aleg sa vapeze mai des. Insa, nu exista dubii in ceea ce priveste aceasta alternativa la fumat. Avantajele tigarii electronice sunt incontestabile, in raport cu tigarile clasice, ce contin numeroase substante nocive, responsabile pentru atatea cazuri de cancer pulmonar in fiecare an. De altfel, mirosul placut, diversitatea aromelor, dar si faptul ca vapatul este permis in mai multe locuri decat fumatul, fac din utilizarea tigarii electronice o activitate din ce in ce mai des intalnita.

rca-ieftin.ro

Sursa articolului