Am trecut brusc la un roman 100% ROMÂNESC

0
17


Toni Grecu, fondatorul grupului Divertis, a povestit că s-a întâlnit cu scriitorul care îşi lansează cartea în 2008, când a aflat că un ieşean este interesat de o colaborare pentru televiziune.

”Lucrurile au evoluat şi de atunci cred că am lucrat la zeci şi sute de scenarii de televiziune, am scris filme şi chiar astăzi am vorbit cu un producător care este interesat să transforme în serial textele sale din Gândul. Ar fi o comedie inspirată din evenimentele sociale şi politice de azi”, a explicat Grecu.

”Nu cred că are şanse Adrian Onciu să facă o comedie mai bună decât fac ei, Dăncilă şi ceilalţi…”, a spus fondatorul grupului Divertis.

Scriitorul Michael Hăulică a explicat şi faptul că volumul lui Adrian Onciu i-a plăcut ”mai mult acum decât prima dată. Mie îmi plac rar alte lucruri decât cele făcute de mine. Este greu să scrii despre cărţi poliţiste. E greu să vă spun despre ce e vorba, dar mi-am notat o listă de cuvinte: televiziune, Einstein, jurnalişti şi deontologie, poliţie, amante”.

”Ştie să aducă lumea într-o carte, în 500 de pagini. O mulţime dintre grupurile de prin Bucureşti le-a adus în carte: lumea din televiziune, relaţiile dintre soţi şi soţii… la el e chiar o poveste şi fiecare secvenţă e bine făcută, bine structurată, îţi lasă personajul viu”, a arătat Michael Hăulică în discuţia moderată de Virginia Costeschi din partea Grupului Editorial Trei.

”Într-un roman de suspans sau policier trebuie să ai povestea bine structurată de la început până la sfârşit astfel încât cititorul să nu poată spune «Asta nu cred!»”, a explicat Adrian Onciu strategia sa pentru a spune o poveste captivantă în termeni cât mai realişti.

”Încerc să respect cât se poate de bine acel sumar de dinaintea romanului astfel încât cititorul să nu fie neplăcut surprins, să fie surprins, dar plăcut”, a completat Onciu.

”Nu m-am gândit că ar putea apărea o continuare a romanului decât atunci când mi-au spus prietenii care au citit cartea. Momentan m-am apucat să scriu altceva. Am văzut că se poartă continuările, apropo de Ramona şi de Andrei, nişte cărţi care au apărut în ultimul timp”, a explicat autorul romanului ”Cu mâinile legate”.

Adrian Onciu la lansarea thrillerului ”Cu mâinile legate”: Am trecut brusc la un roman 100% românesc

În ce priveşte profesia eroului din romanul său a arătat că i s-a părut că prea mulţi jurnalişti apar în cărţile poliţiste şi că a renunţat pe rând la profesia de taximetrist şi de medic pentru a ajunge la cea de actor pentru că astfel există potenţialul pentru carismă, dar şi pentru antipatie din partea publicului.

Laurenţiu Dulman, redactorul cărţii, a remarcat că ”îmi place foarte mult că se vede foarte bine Bucureştiul în cartea dumneavoastră. Mie îmi lipsea un thriller care să fie autentic românesc şi eu cred că asta aţi reuşit”.

”Am trecut brusc la un roman 100% românesc”, a răspuns Onciu.

„În primele trei cărţi ale lui Adrian Onciu — «Cercul Kagan», «Afacerea Alzira», «Templul negru» —, personajele evoluau pe multe meridiane ale planetei şi ne avertizau despre pericolele care ne pândesc din umbră, pe fundalul mult dezbătutelor teorii ale conspiraţiei. În noul său roman, «Cu mâinile legate», pe care vă recomand să-l citiţi cât mai grabnic, autorul ne dezvăluie povestea unui erou care cade într-o capcană pregătită cu multă abilitate. Parcă am parcurge o proză semnată de Boileau-Narcejac sau de alţi mari maeştri în crearea de ficţiuni cu victime ale unui complot”, spune despre volum scriitorul George Arion.

Tot George Arion a făcut un rezumat a poveştii spuse de Adrian Onciu: ”actorul Dragoş Zaharia, gazdă a unei emisiuni-concurs la TV, jurnalist debutant în presa scrisă, este arestat pentru uciderea unui magnat. Probele împotriva lui sunt devastatoare, iar zbaterile sale de a-şi dovedi nevinovăţia par zadarnice. Calvarul pe care îl trăieşte protagonistul hărţuit de anchetatori, înfierat de tabloide şi de opinia publică, este descris admirabil. Iar rezolvarea misteriosului caz îl ţine pe cititor în priză până la sfârşitul lecturii. Cu această carte, Adrian Onciu confirmă că este unul dintre cei mai buni scriitori de mystery & thriller pe care îi avem.”

Adrian Onciu, născut în 1968, a studiat ingineria, dar cariera sa a pornit în altă direcţie în 1994, odată cu interviul susţinut pentru un post de reporter. A fost, pe rând, reporter, şef de secţie, redactor-şef şi editor la ”Opinia”, ”Universul”, ”Independentul”, ”Ziua”, ”Flacăra”, ”Monitorul” şi ”Jurnalul de Est”, în aceeaşi perioadă înregistrând şi apariţia romanului său de debut, thrillerul ”Cercul Kagan”. Cu următoarele două volume, ”Afacerea Alzira” şi ”Templul negru”, Adrian Onciu şi-a confirmat statutul de ”maestru al genului mystery”, arată editorii. Romanul ”Cu mâinile legate” reprezintă o dublă premieră. Este prima colaborare cu Editura Trei şi impune un nou stil abordat de autor.

Foto: Captură

Sursa articolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.